3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Türkiye’de ve Dünyada bir çok etkinlik ve yenilikler düşünülüyor. Dünya Engelliler Günü her yıl 3 Aralık tarihine denk geliyor. Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir.
Dünya Engelliler Günü Türkiye için çok önemli çünkü ENGELSİZ KONFEDERASYONUN verilerin göre Türkiye de “ Eksik ve yetersiz de olsa tüm bu araştırmalar gösteriyor ki Türkiye’de yaşayan engelli kişi sayısı nüfusun %10’undan fazladır. Buna göre Türkiye’de en az 8.5 Milyon engelli kişi yaşamaktadır. Yapılan tüm engelli araştırmalarında kadın engellilerin erkeklerden daha fazla olduğu görülmektedir.”
Türkiye de bir çok engeli milli sporcu bulunuyor . Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Arif Ümit Uztürk dediğine göre “ Geçtiğimiz 2020 yıllında Tokyo’da 10 madalya kazandık. Madalya sayısı açısından da bizim için bir rekor gerçekleşti. 5 branşta madalya çıkardık, bu da bizim açımızdan ilk defa gerçekleşen bir başarı oldu. Uztürk söylediğine göre olimpiyatlarda önemli başarılar elde ettik.”
2016 yıllında Rio Pralimpik Oyunları’nda 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 5 madalya kazandık. Uztürk in dediğine göre Kovid-19 salgını nedeniyle Tokyo Paralimpik Oyunları bir yıl ertelenmişti. Netice olarak Tokyo’da 10 branşta 57 sporcu ülkemizi temsil etti. Uztürk “Tokyo’da 10 madalya kazandık. Madalya sayısı açısından da bizim için bir rekor gerçekleşti. 5 branşta madalya çıkardık, bu da bizim açımızdan ilk defa gerçekleşen bir başarı oldu.” demişti.
Engeli mili sporcularımızdan” Sümeyye Boyacı “2018’de Brezilya’da düzenlenen Açık Yüzme Dünya Şampiyonası sırtüstü yarışlarında 45,92’lik derecesiyle dünya şampiyonu olan Boyacı, İrlanda’daki Avrupa Şampiyonası’nda bu derecesini daha da geliştirdi ve 45,21 ile Türk sporu adına kürsünün birinci basamağına çıkmıştı.
“Yiğit Caner Aydın” Türk sporunu paralimpik okçuluk branşında temsil ediyor. Aydın ın “2013 yıllında geçirdiği kazaya rağmen yaşamaktan ve azminden vazgeçmeyen Aydın 2016 yılında tavsiye üzerine okçuluğa başladı. Paralimpik okçuluk yarışmalarında W1(Ağır Engelli) kategorisinde yarışmalara başlayan milli sporcumuz, genç yaşına rağmen kariyerine birçok Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonlukları sığdırmayı başarmıştı.
Ayşe Kader Yavuz 15 Haziran 1998’de Erzincan’da işitme engelli olarak dünyaya gelen Ayşe Kader Yavuz, paralimpik kayak branşındaki başarılarıyla adını tüm dünyaya duyurmayı başardı. Antrenörlüğünü babasının yaptığı bu branşta gerek yurtiçi gerekse yurtdışı turnuvalarda gösterdiği başarılı performanslarla göz dolduran milli sporcumuz, hiçbir engele ‘kader’ demedi. Türkiye şampiyonalarında ve Dünya şampiyonalarında elde ettiği derecelerle adından sıkça söz ettirmişti.
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Arif Ümit Uztürk, dediğine göre “Ailelere engelli çocuklarını evlerde tutmamaları çağrısında bulunarak, “Bu başarılar bizim daha fazla sporcu adayı bulmamıza kaynak teşkil edecek. Annelerin, babaların engelli çocuklarını evde tutmamalarını her zaman söylüyorum. Ellerinden tutup herhangi bir spor tesisine götürürlerse onların yapabileceği spor dallarını o ilde bulmak mutlaka mümkün. Spor kulüplerimiz, gençlik spor teşkilatlarımız var. Özellikle spor kulüplerimiz bu sporcuların yetişmesinde büyük emeği olan kuruluşlar. Esas teşekkürü de onlara göndermek lazım.” şeklinde görüş belirtmişti.
Yenises Haber Tülin Tuana Aslan