Bakırköy Kent Konseyi ‘Dünya Su Günü’ nedeniyle Bakırköy Meydanı’nda farkındalık oluşturmak ve suyun önemini anlatmak amacıyla basın açıklaması yaptı. Yağmur altında yapılan etkinliğe Uğur Koleji öğrencileri de katılırken açıklama sonrası, etkinlik yaptıkları her alana bir fidan dikme geleceği oluşturan konsey yöneticileri, hep birlikte Kartaltepe Millet Gezi Parkı’nda fidan dikimi yaptı. |
Hepimizin bildiği gibi sabah uyanır uyanmaz su hayatımıza giriyor . Elini yüzünü yıkayanla , dişlerini fırçalayanlar, tıraş olanlar, sifon çekenler, duş alanlar, gün içinde çamaşır – bulaşık yıkayanlar, yemek yapanlar.
Kısaca su her yaşta herkes içindir.
Su hayatımızda vazgeçilmezlerimizden biri olarak sağlıklı olmamızın kaynağıdır.
Hepimiz günde sayamadığımız kadar çok defa suyla beraberiz . Suyun iyileştirici gücünü biliyoruz . doğduğumuzda, öldüğümüzde suyla buluşuyoruz . insanlar, hayvanlar ve bitkiler için suyun hayati önemi büyüktür…
Bugün içinde yaşadığı suyun , farkında olmaya balıklar gibi olmayalım lütfen.
Hemen her nimetin değerini içindeyken anlamayan insanoğlu, su gibi sonsuz şükür sebebinin ne kadar farkında ?
Yetişkin bir insan vücudunun % 60’ı sudan oluşuyor. Yeryüzünün 4/3 ü sularla kaplı olmasına rağmen yeryüzü ölçeğinde kullanılabilir su miktarı % 2.5, içilebilir su miktarı ise % 1 den daha az. Günümüzde 2 milyarı aşkın insan, sağlıklı suya erişim sorunu yaşıyor .
Birleşmiş milletler, su kaynakları ve temiz suya erişimin zorlaşmasıyla beraber dünya çapında bir farkındalık oluşturmak amacıyla 1992 yıllında rio de Janerio da yapılan toplantıda her yıl 22 mart gününün dünya su günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Unesco ve birleşmiş milletlerin bu küresel krizle baş edebilmek için hazırladıkları planlar , ilgili hükümetlerin kullanımına sunuluyor . Bu kapsamda tanımlanan 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi arasında , “ HERKES İÇİN TEMİZ SU VE SIHHI KOŞULAR “ başta geliyor.
Suyun önemini ve değerini kavramış “her birey ve her yetkili”, “ toplumsal fayda – bireysel ihtiyaç –çevresel ihtiyaç “dengesinin kurulmasına katkıda bulunmalıdır .
- Tarımda suyu tasarruflu kullanan sulama yöntemleri tercih edilmelidir .
- Sulak alanlar ve ormanlar gibi suları doğal olarak toplayan, filtreleyen, depolayan ve serbest bırakan ekosistemlerin korunması ve restorasyonu ,su kıtlığına karşı mücadelede en önemli stratejilerden birisidir .
- Su kaynakları, kentleşme, inşaat, sanayi, tarım ve madencilik, endüstri gibi faaliyetlerin oluşturacağı kirleticilikten uzak tutulmalıdır .
- Yagmur suyu hasadı yapılarak günlük hayata bahçecilik, araç yıkama gibi pratik kullanım alanları açılmalıdır.
- Atık suyun arıtılmasına önem verilmelidir, su depolarının temizliğine dikkat edilmelidir .
- Suyun tasarrufu ve iyi koşullarda koruna bilmesi, çocuktan yetişkine, bireyden aileye yerelden hükümetlere kadar her düzey de toplumsal farkındalığın ve bilinçin arttırılıp yaygınlaşması mümkün olabilecektir.
Su insanı, şehri ve dünyayı güzelleştirir. Yağmur, buhar, kar, buz hali, insanın halleri gibidir, su anlayana ders tutana sır verir. Bir damladan okyanuslara uzanan çağrışımlar evrenidir. Su şifadır, berekettir, iyiliğe niyettir . “ Her Şeyi ondan yarattık” diyen yaradanın olağanüstü lütfudur.
Evlerimizde yarım saat su kesildiğinde paniklediğmiz suyumuzun değerini artık daha iyi bilelim. Sularımız hiç kesilmesin dünya su günümüz kutlu olsun.
Bakırköy Meydanı’nda basın açıklaması sonrası, etkinlik yaptıkları her alana bir fidan dikme geleceği oluşturan Kent Konseyi yöneticileri hep birlikte Kartaltepe Millet Gezi Parkında fidan dikimi yaptı.