Konuya başımdan geçen bir olayı anlatarak başlamak istiyorum. 11 Eylül günü hastalık acil durumu nedeniyle trafik hız limitleri ve kurallarına uyarak yaklaşık 3 saatte İstanbul’dan Keşan’a ulaştım. Doğrudan ilçe merkezinin biraz dışındaki devlet hastanesine gittim. Sonradan tarafıma tebliğ edilen trafik idari para cezasından, ilçe merkezinden hastaneye giderken yan yolda hız limitini aştığımdan (82 km hızla) EDS cezası kesildiğini öğrendim. Yani, İstanbul’dan Keşan’a kadar kurallara uymuş, Keşan içinde ise kuralları ihlal etmiştim. Ve belediyenin EDS sistemine yakalanmıştım,
Benzer cezayı, önceki yıllarda yine 82 km hızla Malkara içinden (çevre yolundan) geçerken yemiştim. Belediye, Malkara’dan geçenler peynir satın alsın diye araçları EDS hız denetimine tabi tutuyor şeklinde o dönem serzenişte bulunmuştum.
Trakya’da Malkara, Keşan ve Evreşe gibi yerlerde belediyeler, çevre yollarına veya yan bağlantı yollarına EDS sistemleri kurup, belirledikleri hız limitini % 10 aşanlara trafik idari para cezası kesiyorlar. Genelde azami hız limiti 70 km olarak belirleniyor.
Belediyeler, kesilen trafik idari para cezalarının tahsilatından pay alıyorlar. EDS sistemlerini kuran firmaların belediyeleri teşvik ederek, kendilerinin de kazanç sağladığı ileri sürülüyor.
Açıkcası, EDS sistemi kurulan noktalarda hangi kriterlerin (Kaza riski, kaza oranları, trafik yoğunluğu gibi) esas alınarak hız limitlerinin belirlendiğini ve hangi amaçlarla sistemlerin kurulduğunu bilmiyorum. EDS sistemlerinin trafik güvenliği açısından olumlu katkılarını da bilmiyorum.
Ancak, karayollarında hız limitlerinin arttırıldığı, yeni yolların yapılıp, araçların teknik kapasitesinin arttığı günümüzde, belediyeler sadece gelir sağlamak amacıyla EDS sistemleri kuruyorsa, bu durum oldukça düşündürücüdür. Vatandaşlara tuzak kurmaktan başka bir şey değildir.
Bana gelince, cezanın iptali için Keşan Belediyesi’ne müracaat ettim, olumsuz cevap aldım. Kızım, hastaneye acil durum için gittiğimizi belirterek CİMER’e başvurmamı önerdi. CİMER’e de başvurdum, ancak henüz bir dönüş olmadı.
Keşan Damadı olarak, orada yaşayan akraba ve çok sayıda arkadaşım omasına rağmen, bundan sonra Keşan’a giderken bir kez daha düşüneceğim. Sizlere de Trakya yollarında dikkatli olmanızı öneriyorum.
Ayrıca, belediyelerin EDS sistemleri kurma amaç ve kriterleri konusunda bir yetkili bilgi verirse öğrenmiş olacağız.
Saygılarımla.
Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği (TÜDER)